משטר דמוקרטי ליברלי הוא משטר פוליטי המבוסס על שני עקרונות יסודיים: דמוקרטיה – שלטון העם, שבו העם הוא הסמכות העליונה במדינה; ליברליזם – עקרונות של חופש, שוויון וזכויות אדם.
צורת הממשל מבוססת על דמוקרטיה ייצוגית הכוללת הגבלת כוחם הפוליטי של הנציגים הנבחרים בה על פי הכרעת הרוב, באמצעות הכפפתו לשלטון החוק ולערכי יסוד, במטרה להגן על זכויות האזרח. עקרונות השיטה מעוגנים לרוב בחוקה או חוקי יסוד הקובעים את ההגנה על זכויות אדם בסיסיות וכן בלמים ואיזונים בין הרשויות השונות במערכת הפוליטית, המונעים ריכוז כוח רב מדי בידי רשות שלטונית אחת בלבד.
בדמוקרטיה הליברלית הרוב, גדול ככל שיהיה, אינו יכול לפגוע בזכויותיו המוגנות של היחיד. בדמוקרטיה ליברלית יש הגנה על המיעוט מפני הרוב. היא צורת משטר המבטאת תפיסה מאוזנת של כוח, ונובעת מתוך תפיסת עולם הומניסטית הרואה בכל בני האדם שווים. מניעת "עריצות הרוב" מובטחת באמצעות השילוב בין דמוקרטיה ייצוגית, ובין קיומה של חוקה, קיומם של בלמים ואיזונים והפרדת הרשויות המאפיינים את הדמוקרטיה הליברלית. היא צורת משטר המבטאת תפיסה מאוזנת של כוח, ונובעת מתוך תפיסת עולם הומניסטית הרואה בכל בני האדם שווים.
זכויות האדם המוגנות במסגרת משטר דמוקרטי ליברלי כוללות בין היתר את הזכות לחופש הביטוי, הזכות לחופש הדת, הזכות לחופש ההתארגנות, הזכות לחופש התנועה, הזכות למשפט הוגן והזכות לחיים.
המאפיינים העיקריים של משטר דמוקרטי ליברלי:
- בחירות חופשיות וישרות: העם בוחר את נציגיו בבחירות חופשיות וישרות, ללא התערבות של הממשלה או של גורמים חיצוניים.
- שלטון החוק: הממשלה כפופה לחוק, והיא אינה יכולה לפגוע בזכויות האדם של האזרחים.
- זכויות אדם: הממשלה מחויבת להגן על זכויות האדם של האזרחים, כגון הזכות לחופש הביטוי, הזכות לחופש הדת, הזכות לחופש ההתארגנות, הזכות לחופש התנועה, הזכות למשפט הוגן והזכות לחיים.
- הפרדה בין הרשויות: הרשויות השונות במדינה, כגון הרשות המחוקקת, הרשות המבצעת והרשות השופטת, הן עצמאיות זו מזו.
- פלורליזם: קיומן של מגוון דעות וגישות בחברה.
הדמוקרטיה הליברלית בעולם ובישראל נמצאת במשבר כתוצאה של: התחזקות הפופוליזם ותנועות לאומניות אשר קוראות לפעמים לערעור שלטון החוק, זכויות האדם וחופש הביטוי; התחזקות של הרשתות החברתיות, שמאפשרות לעיתים להפיץ מידע כוזב ומסית, שיכול לערער את הדמוקרטיה; והעמקת אי-השוויון החברתי שכשלעצמו מוביל לתחושת קיפוח וחוסר צדק בקרב חלקים מהאוכלוסייה שחותר לשינוי חברתי.
בישראל, המשבר בדמוקרטיה הליברלית מוצא את ביטויו בפגיעה בזכויות האדם של מיעוטים, נשים, להט"בים ופלסטינים; ובצעדים שמחלישים את מעמד הרשות השופטת. התפתחות זו מהווה איום ממשי על הדמוקרטיה בישראל, ועל מסורת השמירה על חירויות הפרט, שוויון וזכויות קבוצתיות.
לחינוך בני נוער לחיזוק ההבנה של סוגיות היסוד הדמוקרטיות-ליברליות ראה מקבץ מערכי יסוד של ה"מגדלור" – מיזם משותף של "אידאה" – המרכז לדמוקרטיה ליברלית ו"החלוץ".
https://ha-migdalor.co.il/lessons/liberal-democracy-challenges/