המבקר קובע כי למנהל הגביה יש מידע חלקי אודות היקפי הגביה. בהעדר דיווח נפגמת באופן מהותי יכולת המועצה לבצע בקרה אפקטיבית על תפקוד הוועדים המקומיים בכל הקשור לגביית מיסי וועד מקומי. מבקר המועצה ממליץ לשפר את מנגנון העברת המידע בין המועצה לוועדים.
להלן ריכוז הממצאים וההמלצות מדוח גביית מיסי ועד מקומי:
- העברת מידע מהמועצה לוועדים – העברת המידע מהנהלת חשבונות ומחלקת הגבייה במועצה לוועדים המקומיים מתבצעת עפ"י דרישה של הוועדים ולא באופן יזום ומוסדר ע"י המועצה. מומלץ, לגבש קובץ נהלים כתובים, פורמאליים, אשר יגדירו את תהליך הגבייה על ידי המועצה ועל ידי הוועדים, חלוקת עבודה בין הגורמים השונים, העברת דיווחים בין מחלקת גביה לבין הוועדים ומנהל מחלקת ועדים, שיתוף במידע, תחומי אחריות, סמכויות וכו'.
- שוני בגובה תעריף מיסי ועד מקומי – הביקורת מבקשת להסב את תשומת הלב לפערים הגדולים הקיימים בתעריפי המס בין היישובים השונים: ביישוב טל שחר, קיים תעריף מס הוועד הגבוה ביותר – 37.31 ₪ ל- 50 המטרים הראשונים בנכס. לעומתו, ביישוב תירוש, קיים תעריף מס הוועד הנמוך ביותר – 7.14 ₪ למטר. כלומר, התעריף הגבוה ביותר, גבוה פי 5.23 מהתעריף הנמוך ביותר.
- העדר מידע בדבר גביית מיסי ועד מקומי – בבדיקת הביקורת נמצא שקיימים 12 ישובים בהם מנהל הגביה אינו מפיק חיובים פרטניים ואינו מקבל דיווח אודות היקף הגביה. בפועל, מחלקת הגביה של המועצה האזורית איננה מעורבת כלל בתהליך החיוב והגביה של מיסי הוועד. האחריות והניהול בפועל של התהליך כולו נתון בידי הוועד המקומי, המחייב את התושבים בטכניקה משלו, וגובה בפועל את המס ואף מנהל בעצמו את הרישום. המועצה בפועל הותירה את הוועדים להחליט האם לחייב את התושבים בגין מיסי ועד, לקבוע את סכום החיוב לכל תושב, לגבות ו/או שלא לגבות כראות עיניה. למועצה ולמנהל הגביה אין מידע האם התושבים חויבו במיסי ועד, שילמו מיסי ועד, והאם התשלום הוא בהתאם לצו המיסים. על המועצה לוודא שהוועד המקומי גבה בפועל את המיסים כנדרש בחוק.
- מידע חלקי אודות היקף הגביה – בבדיקת הביקורת נמצא שקיימים 15 ישובים נוספים שבהם בידי מנהל הגביה הינם חלקיים, שכן חלק מהתשלום מבוצע ישירות על ידי המועצה וחלק על ידי הוועד המקומי. המשמעות – למנהל הגביה או גורמי המקצוע במועצה אין יכולת לקבל תמונה מלאה, או אף בקירוב, של מצב החיובים והגבייה ביישובים אלו.
- מתן תמריצים לשיפור אחוז גביה לצורך השלמה – בבדיקת הביקורת נמצא, שנוצר בפועל מצב בו מצד אחד ישנם ישובים בעלי אחוזי גביה נמוכים מאד, הן של ארנונה והן של מיסי וועד מקומי, ומצד שני המועצה מעבירה השלמה כספית לתקציב הוועד. לכאורה יכול להיווצר מצב של העדר מוטיבציה לשיפור אחוז גביה שכן המועצה משלימה את כל הכספים החסרים. הביקורת ממליצה לפעול לגיבוש תוכנית סדורה לשיפור אחוזי הגביה תוך מתן תמריץ חיובי לוועדים אלו.
- העדר דיווח על היקף גביה וחייבים – בבדיקת הביקורת נמצא ש – 37 ישובים לא הגישו כלל במסגרת הדוח הכספי, את נספח א', המפרט את נתוני הגביה ואת נתוני החייבים לסוף שנה, בניגוד לכללי חשבונאות ובניגוד לדרישות החוק ונהלי המועצה. בהעדר דיווח נפגמת באופן מהותי יכולת המעצה לבצע בקרה אפקטיבית על תפקוד הוועדים המקומיים בכל הקשור לגביית מיסי וועד מקומי.
לדוח המלא: https://m-yehuda.org.il/uploads/n/1704719656.5307.pdf